Obligaties

U kunt op de beurs beleggen in aandelen, maar u kunt daarnaast gebruik maken van obligaties. Deze brengen gemiddeld genomen wat minder risico met zich mee, al is het daarbij van belang om goed naar de rating te kijken. Obligaties noemen we ook wel ‘bonds’, de Amerikaanse naam hiervoor. Op het moment dat deze een D-rating of lager ontvangen is het risico behoorlijk groot. Wat dat betreft kunt u met obligaties zoveel risico nemen als u wenst, in ruil voor een hoger of lager rendement in de vorm van bijvoorbeeld de couponrente.

Schuldpapieren van ondernemingen

Een onderneming kan op verschillende manieren aan kapitaal komen. Een bedrijf kan ervoor kiezen om aandelen uit te geven en daarmee eigen vermogen aan te trekken. Het is aan de andere kant echter ook mogelijk om obligaties uit te geven en daarmee te zorgen voor vreemd vermogen. Een obligatie is als het ware een verplichting die de onderneming aangaat, die we kunnen vergelijken met een lening. In het geval van uitgegeven obligaties gaat de onderneming de schuld echter aan bij een groot aantal verschillende (kleinere) partijen, in plaats van bij een bepaalde bank die het totale bedrag zal lenen.

Wat dat betreft verstrekt u met het aankopen van een obligatie als het ware een lening aan een onderneming. De rating van de obligaties kan aangeven in hoeverre u erop kunt rekenen dat het geld ook daadwerkelijk weer terug zal komen. Bonds met een AAA-rating zijn het meest betrouwbaar, u kunt er in dat geval zeker van zijn dat de onderneming het geld weer terug zal betalen. Des te minder betrouwbaar de rating, des te hoger aan de andere kant het rendement dat u kunt maken. U kunt op die manier wat meer risico nemen met de obligaties, om tot het rendement te komen dat u wenst.

Couponrente en marktwaarde obligaties

U kunt met de obligaties op verschillende manieren geld verdienen. Het is mogelijk om te profiteren van een koerswinst, bijvoorbeeld op het moment dat de vraag naar de obligaties in de toekomst toeneemt. Slaagt de onderneming erin om goede resultaten te laten zien, of worden de aandelen als het gevolg van economisch mindere tijden populair? Dan is de kans groot dat de waarde van de obligaties toe zal nemen, waardoor u deze met een mooi rendement van de hand kunt doen en u daar geld aan kunt verdienen.

Veel van de obligaties betalen daarnaast echter een couponrente, die u kunt vergelijken met de rente die u over een lening dient te betalen op het moment dat u deze af wenst te sluiten. Dit is een bedrag dat u hoe dan ook ontvangt, waardoor u zeker bent van een bepaalde vorm van rendement. Houd er rekening mee dat een vergoeding van couponrente niet altijd de meest interessante vorm van rendement vormt. Wat dat betreft is het verstandig om de obligaties kritisch te bekijken en te bepalen in hoeverre deze passen binnen de strategie die u binnen met beleggen voor ogen heeft. Gaat u liever forex beleggen, dan is dat natuurlijk ook een prima optie.